1917 filmreview

 Wat kan ik zeggen over de film 1917 dat nog niet al eerder is geschreven? De nieuwe film van Sam Mendes. De bekende one-shot waar een ieder het over heeft. Het is niet de eerste keer dat de regisseur Sam Mendes een one-shot doet, maar het is wel de eerste keer dat er een volledige film omheen is gebouwd. Zijn voorgaande one-shot was namelijk in de laatste James Bond film Skyfall. In het begin van die film zien we een prachtige achtervolging dwars door een groot feest in Mexico.

Nu heeft Sam deze zelfde camera techniek gebruikt om niet 1 achtervolging te filmen, maar een hele film te schieten. In het begin is het een beetje wennen, dit omdat de manier van filmen best veel rust geeft voor de kijker. Dit komt niet overeen met de hectiek die je van een oorlogsfilm bent gewent. Maar als je jezelf tijd hebt gegeven om te wennen aan de cameraveranderingen en de manier van filmen, dan merk je dat er achter die rust, toch heel veel spanning mee gaat.

Ik heb het zelf ervaren alsof je veel dichter met de hoofdrolspelers mee gaat op het avontuur. Het is bijna alsof jij die 3e man bent die er ook bij was.

Het verhaal gaat over 2 soldaten die gekozen worden om met spoed naar een ander peleton te gaan en een geplande aanval van dat peleton af te blazen. Dit omdat dat peleton in een val gaat lopen met minstens 1600 doden ten gevolg. Om bij het andere peleton te komen moeten ze door een heel stuk van frankrijk heen wat door de Duitsers is bezet. ZE beginnen uiteraard in hun eigen loopgraven, maar tijdens de rijs komen ze door veel verschillende situaties waarin je je zou kunnen bevinden gedurende de eerste wereldoorlog.

De acteurs weten de film en de sfeer goed te dragen. De hoofdrollen worden niet door grote namen gespeeld, maar weten wel genoeg neer te zetten om het geheel te tillen. Hier en daar zie je een kleiner karakter gespeeld door grotere acteurs, maar ook die overheersen niet het spel van de hoofdrollen.

Al met al een intense en zeer geslaagde film. Het one-shot heeft hier heel goed uitgepakt.

IMDB pagina: https://www.imdb.com/title/tt8579674/

Mocht je interesse hebben, kun je hem hier kopen en/of een abonnement afsluiten om te streamen: https://amzn.to/39EEoXN

Bovenstaande link krijg ik ook een kleine vergoeding voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *