Danzig – Deth Red Saboath albumreview

Band: Danzig

Label:  Evilive Record

Release:  22 Juni 2010

Meer informatie over de band:

14 Juli 1986 was de dag die de laatste show telde voor de band Samhain. In deze band zat Glenn Danzig als zanger en hij wist een energieke show neer te zetten.

Zo energiek zelf dat hij bij Rick Rubin (muziek-scout/producer) in het oog viel.

Rick probeerde om Glenn in zijn eigen platenmaatschappij te krijgen voor een nieuw solo-album, maar Glenn ging hier alleen mee akkoord als zijn vriend Eerie Von (bassist) ook mee mocht.

In 1987 toen de gitarist John Christ en drummer Chuck Biscuits erbij kwamen, begon er echt een hardrockband te ontstaan.

In 1988 wist de band hun eerste album uit te brengen. Deze was amper uit en in 1990 was nummer 2 alweer in de schappen te vinden.

In 1992 begon Rick Rubin de band los te laten, wat resulteerde in Glenn die de productie van het 3e album gedeeltelijk voor zijn eigen rekening moest nemen.

Het daarop volgende jaar was het tijd voor een Mini-EP waar een live-recording van het nummer “Mother” op stond.

Deze live-recording is op heel veel verschillende hardrockstations in America gedraaid en werd een grote hit op MTV.

Eind 1994 was het alweer tijd voor het 4e volledige album en ondanks dat dit nummer geen hit erop had zoals “Mother”, schopte de 2e single van dit album “Cantspeak” het wel tot MTV.

“Cantspeak” is hiermee de 2e hit van deze band en heeft Danzig samen met “Mother” toch nog even van Mainstream succes doen genieten.

Hierna begon de band langzaam uit elkaar te vallen en het 5e en 6e album moesten het doen met een onstabiele band line-up.

In 2000 begon de line up weer wat stabieler te worden met gitarist Todd Youth, bassist Howie Pyro en drummer Joey Castillo. Waarvan de laatste al weer enige tijd bij de band was.

2002 liet de band een nieuw album uitbrengen en in 2004 zag het achtste album alweer het levenslicht.

Niet lang na deze tour wist Danzig al te melden dat er voorlopig geen grote tours meer voor hem in zaten en dat hij het een stuk kleiner zou houden.

Eindelijk, na 6 jaar wachten, komt nu in 2010 het nieuwste album van Danzig uit.

Line-up:

 • Glenn Danzig – zanger, ritmegitaar, keyboards
 • Tommy Victor – lead gitaar
 • Johnny Kelly – drums, slagwerk
 • Steve Zing – basgitaar, achtergrond zang

Het album:

Danzig weet metal te spelen zoals Tony Iommi en Geezer Butler de metal visioneerden tijdens de oprichting van Black Sabbath. Dat wil zeggen een iets duisterder gitaargeluid dan de rock, iets meer snelheid en zeer actieve horrortint in zowel de lyrics als het geluid.

Dit stabiele, maar toch trage en logge geluid weet Danzig ook op het nieuwe album neer te zetten.

Echter heeft Glenn toch ietwat meer heldere en afwisselende vocalen dan de bekende zanger van Black Sabbath.

Zo horen we Glenn het ene moment langzaam en laag snellen, waar hij in Rebel Spirits even later een stuk hoger en sneller gaat zingen voor het refrein.

De nummers hebben over het algemeen een herkenbaar couplet en refrein plus solo opbouw. Gelukkig is er net genoeg afwisseling tussen de verschillende nummers en de semi-ballad om het album nog wel interessant te laten blijven.

Het gitaarwerk van deze band valt ook niets meer te verwijten dan net spel, maar ook niets bijzonders wat je nog niet hebt gehoord. De drum en bas voegen helaas weinig toe naast een stabiele basis.

Wat mij wel heel positief valt aan dit album , is dat voor een band die commercieel succes heeft gehad, er weinig productie aan het album lijkt te zijn geweest.

Alles klinkt heerlijk rauw en los. Net zoals de productie op bijvoorbeeld de eerste 2 Iron Maiden albums. Dit weet het mooi toe te voegen aan deze stijl van metal.

Conclusie:

Ik denk dat als je al bekend bent met Danzig, dat je niet verrast zult worden. Voor de rest is het een zeer interessant album om ooit uit een budgetbak te pakken.

Het hoort erg underground aan en die sfeer blijft op het hele album.

Technisch en vernieuwend valt het nergens te noemen.

Tracklist:

 1. Hammer Of The Gods
 2. The Revengeful
 3. Rebel Spirits
 4. Black Candy
 5. On A Wicked Night
 6. Deth Red Moon
 7. Ju Ju Bone
 8. Night Star Hel
 9. Pyre Of Souls: Incanticle
 10. Pyre Of Souls: Seasons Of Pain
 11. Left Hand Rise Above

Links:

Auteur: Raymon Westhuis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *