Live review Fear Dark Festival 2010

Toen ik thuiskwam uit mijn werk, snel eten en gelijk door naar Amersfoort. Daar werd de 4e editie van het Fear Dark festival in de kelder gehouden.

Eenmaal aangekomen, zo’n kwartier voor de deuren open gingen, was het nog redelijk rustig buiten. Deuren gingen al snel open en alles liep soepel na binnen.

Eenmaal binnen, werd het al snel een stuk drukker. Alles kwam na de deuren open gingen al snel aanlopen.

Uiteindelijk was ik hier voor de bands gekomen, dus na een cola en een half uur wachten begaf ik mij naar de podiumzaal.

Burial Earth

Het festival trapte af met de opener Burial Earth. Deze band, vroeger bekend onder de naam Docile, speelt een technische vorm van Death Metal.

Muzikaal klinkt het wel lekker en op het podium is ook genoeg bewegen te detecteren om de aandacht van het publiek vast te houden.

Helaas doen de vocalen mij iets minder.  De grunts van de zanger doen aardig standaard aan en missen de bombasme die de vorige zanger had. Daarnaast zijn de achtergrond vocalen niets meer dan een halve poging tot grunten. De stem van de achtergrondzanger komt veel te veel door in de grunts.

De band had een klein half uur om te spelen. Helaas heeft de zanger wel een 5 tot 10 minuten van de tijd gebruikt om tegen het publiek te praten.  In die tijd hadden ze 2 nummers kunnen spelen. Gezien de reactie van het publiek, waren die 2 extra nummers wel gewenst.

Blooddrift

Toen ik na een drankje en buiten een luchtje happen weer terugkwam bij het podium, stonden er een aantal jonge knapen op het podium de instrumenten aan te sluiten.  Toen de vocalen over de microfoon werd getest, kreeg ik hier een zeer slecht gevoel bij.

Echter toen de band begon te spelen, kwam er een verrassend strak en melodisch stukje progressive death metal uit.  Zeer divers in de muziek en zeer indrukwekkend in de vocalen.

De vocalen werden heel mooi afgewisseld tussen een krachtigere old school black sound en zware death metal grunts.

De zanger liet het echter niet alleen bij de vocalen, ook hij was heel levendig.  Hij rende niet heen en weer maar wel van voor naar achter.

Al met al was dit een zeer geslaagde show van deze  jonge Belgische jongens.

Random Eyes

Helaas iets te lange buiten gehangen, waardoor ik het begin van de band heb gemist.

Het is mij niet bekend of ik in het eerste, tweede of derde nummer binnen kwam. Maar veel kan ik niet gemist hebben, want ze speelden gelukkig nog een behoorlijke tijd door.

De eerste paar nummers die ik opving, deden mij als standaard Europese Powermetal aan. Zeer melodisch en weinig kracht erin. Heldere hoge zang.

Maar na een paar nummers liet Random Eyes zien dat het veel meer in zijn mars had dan de standaard Powermetal. Het zwaardere en meer progressievere power metal kwam al snel naar voren. Hier en daar wist het zelfs de heavyness van de Duitse Powermetal mee te pakken.

Dit alles werd begeleid door een zeer afwisselende zanger. Van hoge heldere powermetal zang tot toch wel stevige heavy metal vocalen. Hier en daar zelfs een grunt en een scream erdoor, maar dat was maar zeer af en toe.

Seventh Angel

Het einde van de avond is al bijna genaderd, nog maar 1 band te gaan.

Deze band moet een behoorlijke zet gaan neerzetten, wil het meekomen met hoe de avond totnogtoe is verlopen. Gelukkig voor Seventh Angel en het publiek, kan ik met volledige zekerheid zeggen dat ze hier goed in zijn geslaagd.

Seventh Angel  is een trash/death metalband die een hele sterke basis met doomriffs waarborgt.

Hierdoor zijn er veel trage stevige duistere stukken welke opgevolgd worden door snellere aggresievere meer trash georiënteerde stukken. Dit levert een zeer strak en donderend geheel.

Op het podium was niet veel beweging te vinden, afgezien van het standaard headbangen op 1 vaste locatie. Maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de beweging van het publiek.

Er was constant wel een pit aanwezig die ook lekker stevig doorbeukte.

Al met al was het weer een zeer geslaagd festival.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *