Mayan Interview 2012

Zaterdag 7 Januari, vlak voor de 2e show van Mayan dit jaar, had ik het genoegen een interview te mogen doen met Jack Driessen, de toetsenist.

Wij hebben een vrijstaande backstage-kamer opgezocht en daar heeft onderstaand interview plaatsgevonden.

Vanwaar is het idee voor deze nieuwe band ontstaan?

Het idee is spontaan onstaan, Mark en ik zijn er in eerste instantie mee bezig gegaan.

Het begon als een intro voor een nummer van Epica, het 1e nummer na de intro van Design Your Universe (Resign to Surrender – A New Age Dawns – part IV – red.).

Mark  had Frank Schiphorst al leren kennen via de Christmas  Metal  Symphony, waar hij al met hem samen had opgetreden. Frank werd er ook bij betrokken en er was gelijk een klik tussen ons drieën.

Het hele opzetten van de band en de songwriting voelde zo natuurlijk, dat we met een paar maand de basis voor bijna alle nummers al wel hadden gelegd. Soms zat er zelfs wel een avond tussen waarbij we zo op dreef waren dat we bijna 2 nummers hadden geschreven.

In latere fases zijn de nummers nog wat verder bijgeschaafd.

Wat heeft jullie doen kiezen om Death Metal te gaan spelen, das een hele andere stijl dan waar de meesten vandaan komen (Gothic  en Black metal).

Frank had al wel enige achtergron d in de Death Metal.

In eerste instantie Wouden we met wat meer prog-metal gaan spelen. Maar toen Frank erbij kwam, is alles door zijn spel wat zwaarder gaan worden en hebben we besloten meer naar de Death metal te gaan en daar een nieuwe band mee te vormen.

Jullie hebben als MaYaN al een tour gedaan door Zuid Amerika, hoe anders is het publiek en de show daar dan hier in Nederland?

Het  publiek daar is totaal niet te vergelijken met hier. Allereerst is metal daar groter dan hier. Dat betekend grotere zalen met veel meer publiek en fans.

Daarnaast is het Zuid-Amerikaanse publiek toch wat vuriger, waar de Nederlanders toch iets terughoudender zijn.

Toen we daar op het vliegveld aankwamen, hoorden we overal al dat fans onze bandnaam al aan het roepen waren, gaf ons toch meer een VIP-gevoel.

Voor mij persoonlijk was het de eerste keer in Zuid Amerika en ik heb het als heel apart ervaren. Andere leden zijn met After Forever al wel vaker daar geweest.

Vanwaar de naam MaYaN?

We hebben een wedstrijd gehouden voor de bandnaam. Daar is een winnaar uitgekomen, maar die naam hebben we toch maar als albumtitel gebruikt.

Het concept van de Mayans trekt ons aan. Hun religie en hun ideeën. De Mayans kennen in hun religie ook geen materialisme, iets wat er vandaag de dag misschien wel te veel is.

Nou ben ik helemaal niet bekend met de teksten van het album (heb alleen de myspace nog maar gehoord), maar is er ook sprake van een algemeen thema in de teksten?

Ja, er is sprake van een algemeen thema. De teksten worden voornamelijk door Mark geschreven.

Frank en ik schrijven de muziek en de zanglijnen voornamelijk.

Mark wordt bij het schrijven van de teksten bijgestaan door 2 vriendinnen van hem.

Over het algemeen worden er wel Mayaanse concepten in de tekst aangehaald, maar ook hedendaagse onderwerpen.

Omdat Mark ook nog bezig is en blijft met Epica, moeten we MaYaN als een side project gaan zien? Of blijft dit als een volledige band naast Epica actief?

Mayan blijft wel actief als een band.

Epica gaat dit voorjaar weer op tour, om hun nieuwe album te promoten. Mayan zal hierdoor wel op een lager pitje komen te sttaan.

Terwijl Epica aan het touren is, worden er nog wel nummers voor Mayan geschreven, dus helemaal stil komt de band ook niet te liggen. Voor Mayan wordt 2012 een rustig jaar en we hopen dat we in 2013 een nieuw album uit kunnen gaan brengen.

Voor Mark is het nu dubbel schrijfwerk, voor zowel Epica en Mayan. De rest van de band schrijft amper teksten, maar wel de zanglijnen.

Tegenwoordig begint Rob ook te helpen met het schrijven van de nummers.

Goed gevoel voor / over de show vanavond?

Ja zekers! Het is fijn om weer terug in Nederland te zijn. Vanavond wordt onze 2e show van dit nieuwe jaar .

Gisteren stonden jullie in Amstelveen met een matige opkomst, stoort dat jullie ook?

Nah, de opkomst verschilt per zaal. Gisteren was er een zeer gezellige sfeer aanwezig en dat maakt ook veel goed.

Een kleinere zaal geeft ergens toch meer voldoening als het volledige publiek los gaat komen. In een grote zaal wordt men sneller en makkelijker aangestoken om mee te gaan doen.

Zijn er nog mededelingen die je  wilt toevoegen voor de lezers?

We hopen meer concerten te gaan krijgen en uiteraard jullie vaker te zien.

We gaan verder met het schrijfwerk en zullen ons melden zodra het 1 en ander weer klaar is.

Uiteraard hoop ik dat wij naar 21-12-2012 ook nog steeds door kunnen gaan met het maken van muziek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *