Metalbattle 2011 Gelderse Voorrondes livereview

De Gelderse voorronde voor de metalbattle vond  op 4 Februari plaats in de Estrado Harderwijk. Voor de aanvang van de eerste band, heeft de loting al plaatsgevonden. Het tijdschma is al opgehangen en leest als volgt:

  • 19:30 – 20:00 Prima Nocte
  • 20:20 – 20:50 The Sin Committee
  • 21:10 -21:40 Sutekh
  • 22:00 – 22:30 Nymeria
  • 22:50 -23:20 Curse of the Forgotten
  • 23:40 – 00:10 Carved in Gold
  • 00:45 Jury uitslag

Prima Nocte

Vlak voordat Prima Nocte mocht openen, bevloog mij de gedachte dat bij dit soort battles de eerste band altijd in het voordeel is. Dit omdat ze al wat mogen inspelen en de apparatuur testen.

Maar bij deze band werkte het openen averechts. Toen ze begonnen kreeg ik de indruk dat hun geluid voor een Death Metal band wel erg leeg was. Maar toen na een aantal nummers de vraag van de band kwam of de achterste boxen ook aanmochten, werd het geluid al een stuk voller en beter.

Het spel van deze band was in het begin wel lekker om naar te luisteren, maar na een paar nummers vond ik het toch wel eentonig worden. Slecht was het zeker niet.

Ook viel mij op dat er op het podium naast wat geheadbang, helemaal geen beweging te vinden was. Het aanmoedigen en betrekken van het publiek was ook totaal afwezig.

Duidelijk een beginnende band, maar wel een band met de belofte er meer van te gaan maken.

The Sin Committee

Deze band begon gelukkig zonder technische verstoring. Er was al tijdens de eerste riffs al duidelijk meer beweging op het podium. Vooral de uitzonderlijk kleine zanger ging al helemaal los op de muziek. De band speelt een mix van moderne nu-metal met veel thrash invloeden, waarin grunts en zang afgewisseld worden.

Echter is de zang live van zeer matige kwaliteit. Wat de band helaas aardig opbreekt. De grunts zijn live wel aardig om naar te luisteren. Muzikaal is alles zeer melodisch opgezet en bevat het ook de nodige gitaarsolo’s. Helaas is dit een band welke vernieuwend is voor een kwartiertje, maar daarna lijkt er toch de nodige sleur in te komen. Dit was ook terug te vinden in het publiek, welke  na een paar nummers toch wat rustiger werd.

Sutekh

Opvallende aan deze band was de professionaliteit die uit werd gestraald tijdens het spelen van de eerste noten. Het is duidelijk dat deze band al enige podiumervaring heeft.

Dit was ook duidelijk in het spel van hun terug te horen. Deze band speelt heerlijke stevige death metal zoals het vanouds hoort. Stevige drumpartijen, ondoordringbare baslaag en daarop doorbeukende gitaren met grunts die door bot en merg slaan. Heerlijk om lekker op te headbangen en dat was ook wat het publiek deed. Er leek een behoorlijk groot animo voor deze band te zijn meegekomen uit Tiel.

Enige nadeel van deze band is dat hun zeer goede geluid nergens innovatief of vernieuwend is. Dit is death metal zoals iedereen het speelt, maar wel zoals het hoort!

Nymeria

Als ik naar het podium kijk voor ik de band hoor spelen, zou ik denken dat dit een redelijk standaard black metalbandje is.

Deze tevens vanuit Tiel afkomstige band speelt wel blackmetal, maar weet hier met de afwerking van de toetsenist leuke dance-tunes er door te drukken. Deze geven extra melodie mee aan de rest van de muziek.

Op het podium is het een vol aangezicht, waardoor de band er weinig beweging in kreeg, maar dat is te vergeven. Tevens viel mij erg op dat het publiek dezelfde fanbase mee had genomen als de andere Tielse band: Sutekh.

Vocalen waren lekker afwisselend, maar met uitzondering van de leuke tunes van de band, was er weinig nieuws te horen.

Curse of the Forgotten

Hierna was het tijd voor de lokale band uit Ermelo. Al vanaf het moment dat deze band de eerste riffs neerzette, was het al gelijk duidelijk welke band de winnaar zou worden. Wat een overheerlijk krachtig en vol geluid! Dit ondersteund door stevige afwisselende grunts, maakten deze show toch tot de meest krachtige death metal band van de avond.

Het feit dat Curse of the Forgotten ook de trash en de viking niet schuwt, zorgt ervoor dat de setlist ook niet eentonig begint te klinken.

Het mag gezegd worden dat Curse ook de enige band leek te zijn die doorhad dat er ruimte op het podium was. Ondanks dat de zanger vast zat aan zijn microfoon-stand, omdat hij ook de bas speelt, was er toch genoeg beweging en afwisseling van locaties van de gitaristen te vinden.

Na hun show, was voor mij de winnaar al bekend en aan de reactie van het publiek, was daar ook nog geen twijfel over mogelijk. Al moet wel gezegd worden, dat het Gross van het publiek voor deze specifieke band kwam.

Carved in Gold

Carved in Gold had met deze loting het zeer slecht getroffen. Het feit dat ze de laatste band waren, van een al lange avond, en daarnaast ook een compleet andere metal-stijl spelen, zorgde er voor dat er al meer dan de helft van het publiek niet meer aanwezig was, of even buiten was gaan roken.

Deze band speelt progressieve metal begeleid met vrouwelijke zang, echter er zit hier zeer weinig vernieuwends in.  Gitaarwerk is niet slecht, maar nergens echt uitzonderlijk zoals progressief eigenlijk wel vereist. Tevens was gedurende de show vaak te merken dat de zangeres erg tegen haar grenzen aandrukt.

Daarnaast moet deze band concurreren met het zwaardere spul wat de rest van de avond werd gespeeld.

Het was niet erg om deze band live te horen, maar echt bijzonder durf ik dit ook niet te noemen.

De Uitslag

Hier was natuurlijk al geen verassing meer voor de aanwezigen. Toch wist de jury nog heel leuk het gevoel en de twijfel bij het publiek te bespelen, door het te brengen alsof ze het toch over een andere band hebben.

Ondanks de suggesties uit het publiek, heeft niet Slayer gewonnen, maar Curse of the Forgotten!

Al met al een geslaagde metalavond. Op naar volgend jaar waneer de nieuwe Geldersche voorrondes weer plaatsvinden in de Estrado Harderwijk.

Vergeet ondertussen niet met zijn allen ook aankomende vrijdag 1 April te komen kijken bij Chainsaw en Mortal Form

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *