Metalbattle 2012 Gelderse voorrondes livereview

De metalbattle voor Gelderland werd net als voorgaande jaren door het Noord Geldersch Metaal georganiseerd.

Evenals voorgaande jaren wass er dit jaar weer een proffesionele jury en presentator ingehuurd om alles mooi te presenteren en een deskundige mening richting de bands te geven. En uiteraard om een uiteindelijke winnaar uit te kiezen.

Na een loting, welke vanwege onverwachte weersomstandigheden enige verwarring en onduidelijkheid bracht, werd er besloten te beginnen met de regionale Folkmetal band Rhovanion.

Rhovanion had eind november al de eer gehad om bij ons te spelen en hadden toen al een degelijke show neergezet, maar nu moesten ze bewijzen of ze ook beter zijn dan de andere bands die ook meededen aan de battle.

Gelijk aan het begin wist Rhovanion te laten merken waar ze van gemaakt zijn. Stevige folkmetal wordt er neergezet. Het geluid was zeer melodisch neergezet. De extra instrumenten, viool en doedelzak, weten een mooie extra laag aan de muziek toe te voegen.

De band doet me denken aan de folksmetalbands Finntroll en Eiluveiti, maar dat mag gezien worden als een pluspunt. Rhovanion heeft toch wel weer zijn eigen stijl er tussen weten te gooien.

De 2e band van de avond is Nymeria.  Een black metal band waarbij net als vorig jaar wederom een gitarist ontbreekt. Gelukkig doet de band tijdens de battle aan voldoende afwisseling, want vorig jaar miste de andere gitarist.

Ondanks het gemis van de gitarist viel er weinig aan t aggresieve en snelle geluid aan te merken. Keyboards kwamen goed door en legden en melodische basis, waar de gitaren en de drums overheen konden denderen. Voeg daarbij een partij geschreeuw en zeer nette screams van de zanger en we hebben een blackmetalshow van een zeer degelijk formaat.

Deze zeer goede performance werd opgevolgd door 300 Wishes. Door de degelijk promo s op de site heeft deze band tijdens de evaluatie veel punten gescoord en waren de verwachtingen erg hoog ingezet. Ondanks dat we hier te maken hebben met een zeer degelijke Goth-metal band, moet ik toch erkennen dat het geluid erg standaard overkomt.

Live klinkt het allemaal wel netjes en valt er niet te veel op aan te merken, maar voor de battle wordt ook gevraagd dat je iets vernieuwends neerzet, of je moet iets zo verdomd goed doen.

En als allerlaatste mochten we kijken en luisteren naar Der Nimwegen Metal Allianze. Deze band, welke in totaal foute 80s surfer kleding op t podium kwam en er voor de rest ook totaal niet uitzag, wist echter met hun opkomst gelijk de juiste sfeer aan te pakken.

Stevige Rock n Roll verpakt in een semi-duitstalig pakketh met duidelijke death metal invloeden.

Ondanks dat t door verloting is bepaald, toch de leukste afsluiter voor het laatst bewaard.

Maar dan is het na het spelen wachten op de uitslag, welke band heeft de voorrondes van de metalbattle gewonnen?

Na lang besluit is de jury tot 1 conclusie gekomen.

De winnaar is geworden: NYMERIA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *